Bestralingsklachten

Bestralingsklachten

Tijdens radiotherapie vertoont de huid vrijwel altijd een reactie. Vaak wordt gedacht dat dit gaat om een verbranding, dit is echter niet het geval. Vaak is de reactie van de huid erger wanneer er ook chemotherapie is toegepast. Als er klachten ontstaan tijdens de behandelingen is dit meestal na 2 tot 4 weken. De huid kleurt donkerder, wordt droger en in sommige gevallen kan de huid kapot gaan. Daarnaast neemt de kans op het krijgen van een lymfoedeem toe in het bestralingsgebied, maar ook in het omliggende weefsel.

Bestralingsklachten kunnen ook in een later stadium ontstaan zelfs wanneer er geen radiotherapie meer plaatsvind. Na gemiddeld 6 maanden kan radiogene schade zichtbaar worden. Dit is verharding van het weefsel in het bestraalde gebied wat bewegingsperkingen kan geven.

 

BEHANDELING VAN UW KLACHT

  • Manuele Lymfedrainage Bij deze speciale massagetechniek wordt het lymfesysteem gestimuleerd om overtollig vocht af te voeren.
  • Endermotherapie: wordt uitgevoerd met een LPG apparaat. Het LPG-apparaat lift, rolt en masseert onder een vacuüm de huid, waardoor elasticiteit herwonnen wordt, de doorbloeding en vochtcirculatie worden sterk verbeterd waardoor de structuur van de huid zich herstelt. Hierdoor zijn fibrose, littekens en brandwonden doeltreffend te behandelen.
  • Huidverzorging: Bestralingsschade gaat vaak samen met littekens en/of andere huidproblemen zoals bijvoorbeeld droogheid en schilfers. Huidverzorgingsproducten kunnen hierbij uitkomst bieden.


Heeft u een vraag? Of wilt u ons mailen of bellen? Ga dan naar onze contactpagina voor alle informatie.