Gehoor

Gehoor

We communiceren doormiddel van spreken en luisteren. Die twee functies horen bij elkaar, als je een gesprek voert met iemand. Je luistert naar wat de ander zegt en reageert daarop. De reactie wordt bepaald door wat we horen. Als je iets niet helemaal verstaan hebt, vraag je om te herhalen. Het gehoor wordt gebruikt om te kunnen communiceren. Communicatie is ons vakgebied waardoor het  gehoor hier ook een onderdeel van vormt. Leren spraakafzien (liplezen) is vaak een noodzaak en de logopedist kan hierbij helpen.
Slechthorendheid is een hoorstoornis waarbij het gehoor licht tot zeer ernstig gestoord kan zijn. Slechthorendheid kan aangeboren zijn, maar ook op latere leeftijd verworven worden. Als slechthorendheid aangeboren is, heeft dit invloed op de ontwikkeling van de taal en de spraak.  Bij verworven slechthorendheid die na de eerste levensjaren ontstaat is dit minder het geval.

Via onderstaande kopjes vindt u meer informatie over de problemen die een verminderd gehoor met zich mee kunnen brengen en hoe de logopedist daarbij kan helpen.

Auditieve verwerkingsproblemen
Slechthorendheid
Revalidatie na plaatsting CIHeeft u een vraag? Of wilt u ons mailen of bellen? Ga dan naar onze contactpagina voor alle informatie.