Lipoedeem

Lipoedeem

Lipoedeem is een pijnlijke en chronische ziekte. De aanmaak van vetweefsel is verstoord, hierdoor kan een afwijkende vetverdeling op het lichaam ontstaan. Hierdoor kan in veel gevallen het lymfesysteem niet optimaal zijn functie vervullen, doordat de vetcellen tegen het lymfsysteem aandrukken, en ontstaat er een lymfoedeem. Overgewicht kan dit proces versnellen. De patiënt heeft vaak een smalle taille met dikke benen en/of armen. Vaak zijn de klachten bij lipoedeem naast de vetverdeling; vermoeide en onrustige benen, snel blauwe plekken, pijn bij aanraken en gevoel van overbelasting. Oorzaak: De oorzaak van lipoedeem is niet bekend en er bestaat nog veel onduidelijkheid over, helaas wordt om deze reden, lipoedeem vaak niet (h)erkent door specialisten. Bekend is wel dat het met name bij vrouwen voorkomt en dat er een erfelijke aanleg is. Het lijkt erop dat lipoedeem (deels) hormonaal is aangezien de ziekte vaak tot uiting komt of verergert tijdens hormoonwisselingen zoals pubertijd, zwangerschap en/of menopauze. Ook is bekend dat de ziekte niet ontstaat door teveel eten, al kan dit het klachtenbeeld wel versnellen zoals eerder genoemd. Daarnaast is het belangrijk dat lipoedeem zo vroeg mogelijk wordt gediagnostiseerd om te proberen de bijbehorende klachten te beperken.

 

BEHANDELING VAN UW KLACHT

De behandeling van lipoedeem is een combinatie van praktijkbehandelingen en thuisadviezen. De behandeling van lipoedeem heeft voornamelijk als doel om de progressie te vertragen en om eventuele klachten te verminderen.

  • Endermotherapie: wordt uitgevoerd met een LPG apparaat. Het LPG-apparaat lift, rolt en masseert onder een vacuüm de huid, waardoor elasticiteit herwonnen wordt, de doorbloeding en vochtcirculatie worden sterk verbeterd waardoor de structuur van de huid zich herstelt. Daarnaast wordt de lipolyse (vetafbraak) en de aanmaak met 70% gestimuleerd.
  • Compressietherapie: therapeutisch elastische kunnen verdere oedeemvorming voorkomen en zo bijbehorende klachten verminderen. Vaak zijn patiënten mobieler met compressietherapie dan zonder compressietherapie. De kousen worden door een extern bedrijf aangemeten.
  • Beweging: beweging is erg belangrijk om het lymfesysteem de stimuleren. Zwemmen en wandelen zijn zeer geschikt voor mensen met lipoedeem. Sporten waarbij veel onverwachte bewegingen zijn of er een kans is op overbelasting zijn minder geschikt en worden afgeraden.


Heeft u een vraag? Of wilt u ons mailen of bellen? Ga dan naar onze contactpagina voor alle informatie.