Overbeharing

Overbeharing

Ongewenste beharing is een vervelende klacht waar zowel vrouwen als mannen mee te maken hebben. Het gaat vaak om te veel of te dikke beharing in een gebied waar normaliter geen of weinig haren te vinden zijn. We spreken dan van overbeharing.

We maken onderscheid tussen 2 soorten overbeharing:

  • Hypertrichose: op plaatsten waar van nature al haren aanwezig zijn. De beharing is echter zwaarder: haardichtheid (aantal haren per cm2) is groter of de haren zijn langer of dikker waardoor opvallender.
  • Hirsutisme: op plaatsen waar van nature GEEN haren aanwezig zijn. Dit is een mannelijk beharingspatroon bij vrouwen: zichtbare haren in het gezicht, hals of op de borsten. Ook de armen en benen kunnen meer behaard zijn dan ‘normaal’. Hirsutisme wordt voornamelijk veroorzaakt door hormoonschommelingen in het lichaam. Haarzakjes zijn in dat geval gevoeliger voor mannelijke (androgene) hormonen in het lichaam.

 

BEHANDELING VAN UW KLACHT

U heeft bij ons de keuze uit 2 effectieve behandelingen om de haren DEFINITIEF te laten verwijderen. De effectiviteit van de behandelingen is afhankelijk van verschillende factoren:

  • Leeftijd
  • Genetische factoren: hoeveel haren zijn er in aanleg
  • Hormoonhuishouding/disbalans hormonen
  • Haargroeifasen: 3 stadia, slechts in 1 fase wordt het haarzakje direct vernietigd.

Bij beide methoden zijn meerdere behandelingen nodig.

  • Intense Pulsed Light (IPL)

Dit is een snelle en effectieve manier van ontharing, welke u kunt vergelijken met laser. De apparatuur geeft een lichtbundel af aan de huid die op een bepaalde golflengte werkt. Degolflengte geeft aan op welke diepte in de huid behandeld wordt. De lichtbundel geeft warmte af aan het pigment van de haren, waardoor het haarzakje wordt opgewarmd.

Doel: de haren geleiden de warmte naar de oorsprong van het haarzakje. Daar is deze bevestigt aan een klein bloedvat wat het haarzakje voedingsstoffen en zuurstof aanbiedt waardoor haren kunnen groeien. Door de enorme warmte in het haarzakje wordt de verbinding met het bloedvat vernietigd en sterft een haarfollikel af. Geen nieuwe haren dus!

IPL kan toegepast worden op elk gewenst deel van het lichaam waar zwarte of bruine haren aanwezig zijn.

  • Elektrische epilatie

Een methode waarbij met een minuscuul naaldje in het haarzakje wordt gegleden. Door middel van wissel- en/of gelijkstroom wordt warmte in het haarzakje gebracht welke, net als bij IPL, zorgt dat de verbinding met de voeding van het haarzakje, wordt vernietigd.Hoewel IPL op pigment werkt, kan bij elektrische epilatie elke haarkleur behandeld worden. Wit, grijs, rood en blond haar is met deze methode ook prima te verwijderen.Ook beharing op huidtransplantaten halen we veelal met elektrische epilatie weg.Heeft u een vraag? Of wilt u ons mailen of bellen? Ga dan naar onze contactpagina voor alle informatie.