Stem en adem

Stem en adem

De stem is het middel om verstaanbaar te communiceren met anderen. De stem bepaalt voor een groot deel hoe een boodschap overkomt. Een hese of zachte stem klinkt minder duidelijk waardoor de boodschap minder goed overkomt. De kwaliteit van de stem wordt onder andere ook bepaald door de adem. Door verschillende oorzaken kunnen adem- en/of stemklachten ontstaan. Vaak bestaat er een relatie tussen die twee.  Naast de traditionele adem- en stemtechnieken zijn wij getraind in het masseren en manipuleren van het strottenhoofd (manuele facilitatie), waardoor er een betere balans ontstaat in het hele gebied rondom de larynx. Dit geeft veelal een betere ontspanning en is vooral het doel bij globusklachten (prop in de keel), kaakkopgewrichtklachten en stemvermoeidheid.

Via onderstaande kopjes vindt u informatie over problemen op gebied van adem en stem en hoe de logopedist daarbij kan helpen.

Stemklachten
Hyperventilatie
COPD
Stembandverlamming
Stemklachten bij Kanker Heeft u een vraag? Of wilt u ons mailen of bellen? Ga dan naar onze contactpagina voor alle informatie.